Jonge kinderen kunnen we geen groter plezier doen, dan steeds maar weer hetzelfde verhaal te vertellen. Ze luisteren dan ook met een groeiend enthousiasme. Door de herhaling van het verhaal wordt het verhaal vertrouwd en van de kinderen zelf.

Er kan echter meer met een verhaal gedaan worden, dan alleen vertellen. Wanneer het verhaal niet alleen verteld maar tegelijkertijd ook uitgebeeld wordt, komt het verhaal voor de kinderen letterlijk tot leven. Het uitbeelden van het verhaal met behulp van figuren op een tafel wordt ook wel een tafelspel genoemd.

Omdat bij jonge kinderen de fantasie nog ontwikkeld moet worden en het hen moeite kost om innerlijke beelden te vormen, is het goed bij het vertellen een uiterlijk beeld te laten zien d.m.v. een tafelspel. Tijdens het tafelspel is het verhaal in beweging en zo ontstaat beweeglijkheid in het denken en gebruik van de taal.

Kinderen leren door nabootsing en herhaling. Door de dingen steeds weer te horen en te zien, gaan ze het allemaal op hun eigen wijze nadoen en ontwikkelen ze zich. Door een verhaal meerdere keren te horen en als tafelspel te zien, gaan de kinderen het verhaal doorleven. Ze wachten op dezelfde beelden en woorden. Het geeft herkenning, vertrouwen en veiligheid