Wat is een jaarlaatje?

Een jaarlaatje is een laatje dat speelgoed bevat dat past bij het huidige seizoen of jaarfeest. In een jaarlaatje bevindt zich 1 stuk speelgoed: bijvoorbeeld een steen, een takje, een bloem, een dier of een popje. Op de stenen na (die zijn echt) is het speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen als vilt, flanel en wol.

Het speelgoed dat in de jaarlaatjes zit geeft rust, betovert en verleidt tot spelen. Het daagt uit om een nieuw verhaal te verzinnen. De fantasie wordt geprikkeld en de creativiteit wordt gestimuleerd. Het speelgoed voelt zacht aan en prikkelt de zintuigen op een aangename manier. Ook geeft dit speelgoed warmte. De schapenwol die als vulling gebruikt wordt, is namelijk in staat om de warmte van het kind aan te nemen. Hierdoor ontstaat het gevoel dat de pop of het dier ‘leeft’, omdat deze warm aanvoelt.

 

Speelkleedje

Bij een jaarlaatje hoort een speelkleedje van vilt waar het kind met de inhoud op speelt. Zo blijft het spelen gecentreerd en blijft de aandacht op het speelgoed gericht.

Bijzonder

Het bijzondere aan de jaarlaatjes is dat de inhoud steeds kan veranderen, afgestemd op het seizoen of jaarfeest. Gedurende de lente kan er ander speelgoed in de jaarlaatjes zitten dan tijdens de zomer. Zo is het voor een kind een verrassing als het nieuw speelgoed aantreft.

De jaarlaatjes zijn ook praktisch. Doordat er maar 1 stuk speelgoed in elk jaarlaatje zit, kan het makkelijk gepakt worden en weer heel snel opgeruimd worden.